Levandulový sirup
Zajímá vás jak my připravujeme levandulový sirup? Tak tady je náš recept.
Používáme ekologicky vypěstovanou levanduli lékařskou, kterou sklízíme ručně japonskými srpy a to v době květu levandule, kdy jsou na levanduli ještě okvětní plátky, které obsahují nektar pro včelky.
Sirup vyrábíme celoročně, používáme levanduli sušenou. Sirup má tedy zlatavou barvu a jemnou přirozenou vůni a chuť oproti sirupu z levandule čerstvé.
Ingredience:
sušený květ levandule lékařské (200 g), cukr (7 kg), citrón (5 citrónů), kyselina citrónová (2 lžičky), svařená voda (10 l)
Postup:
Levandulový květ macerujeme v převařené vychladlé vodě 24 hodin společně s nakrájeným citrónem a kyselinou citrónovou, potom tento macerát přes plátýnko scedíme a hezky vymačkáme, přídáme cukr a pomalu zahříváme dokud se cukr nerozpustí. Nakonec sirupem naplníme lahve, uzavřeme víčkem a ještě zavaříme (na 80 stupňů, 20 minut).
A na jaké drinky sirup používáme?
Levandulová limča – sirup, soda, citrón, máta
Levandulový spritz – processo (2 velké panáky), soda (2 velké panáky), sirup (1/2 malého panáka), led, limetka
Gin @ tonic s levandulovým sirupem – gin, tonic, levandulový sirup dle chuti
Teplá levandule – sirup, vroucí voda, citrón (a třeba i trochu vánočního koření)
Levandulový punč – červené víno, rum, voda, levandulový sirup, pomeranč/citrón
Dobrou chuť a hodně pohody s levandulovými drinky 🙂